İSTİKLAL MARŞI’MIZ 101 YAŞINDA

İSTİKLAL MARŞI’MIZ 101 YAŞINDA

İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma programı düzenlendi.

Akhisar’da 11 Mart Cuma günü saat 10.30’da Park İçi Kültür Salonunda İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma programı gerçekleştirildi.
Akhisar Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin hazırlamış olduğu program saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ardından da günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı yine aynı okulun tarih öğretmeni Yeşim Yevgi yaptı. Yevgi; “Kara günlerimizin göstergesi, kahramanlık destanımız heybetli kimliğimiz, yurtseverlik ve özgürlük aşkımız İstiklal Marşı ve milletimizin sinesinden çıkarak acılarını, umutlarını kararlığını abideleştiren Mehmet Akif. Her yıl 12 Mart tarihi İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma günü olarak kutlanır. İstiklal Savaşının elemli ve buhranlı günlerindeyiz. Düşman orduları, Türk yurdunun her yanına sokulmuş. Türk milleti tarihinin en karanlık günlerini yaşamaktadır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün isteğiyle Genel Kurmay Başkanı İsmet Paşanın düşmana karşı Anadolu’da oluşan heyecanı koruyacak; vatan sevgini ve inancı canlı tutacak marşın hazırlanması teklifinden sonra yarışmaya 723 şiir katılmış ama hiçbiri istenilen özellikte bulunamamıştır. Mehmet Akif ise “Milletin kurtulacağını para ile mi söyleyeceğiz” diyerek bu yarışmaya katılmamıştır. Hasan Basri yarışma için konan ödülün ona verilmeyeceğine dair güvence verince “O halde yazarım” deyip yazmıştır.
 İstiklal Marşı “Korkma” seslenişi ile başlar. Buradaki korku ifadesi sıradan bir korku olmayıp aziz vatanımızın kaybedilme endişesinin dillendirilmesidir. Bu en olumsuz durumlarda dahi ümitli kalabilmenin bir ifadesidir. Çünkü esaret de ümitsizlik de bize yakışmazdı. Bir başka dizesinde ise; “Arkadaş Yurduma alçakları uğratma sakın.” diye gençlere seslenir. Vatanın korunması bu topraklar altında kefensiz olarak yatan şehit dedelerini unutmayan vefalı bir gençliğin eliyle olacaktı.
Sevgili gençler İstiklal Marşını sevmek ülkemizi sevmektir. İstiklal Marşı’nı coşkuyla söylemek, ülkemize, bağımsızlığımıza sahip çıkmaktır. İstiklal Marşı ve bayrak törenlerinde bizlerin göstereceği ciddiyet ve coşkunun derecesi bize bırakılan yüce mirasa ne denli sahip çıktığımızın göstergesi olduğundan bayrak törenlerine karşı her zamankinden daha duyarlı olmak bağımsızlık sevdası ile bu toprağa düşmüş şehitlerimize karşı boynumuzun borcu olmalıdır. Ancak o zaman İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy’un “Allah nu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.” duası gerçekleşir. Konuşmamın sonunda hem bu yüce destanı yazan ustayı hem de yazdıran sayısız kahramanı rahmetle anarken son sözü yine Akif’in dizelerine bırakıyorum. Mehmet Akif Ersoy diyor ki “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.” Ama Mehmet Akif Ersoylar hep olsun.” dedi.
Konuşmanın sonrasında okul öğrencilerinden oluşan okul korosu Zulmü alkışlayamam adlı şiiri okudular.
İstiklal Marşı’nın Kabulü isimli tiyatro ile devam eden program İstiklal Marşı Okuma ve Mehmet Akif Ersoy şiirlerini okuma yarışmalarında birinci olanların eserleri okumaları ile devam etti. İstiklal Marşı okuma yarışmasını kazanan Musa Barkın İstiklal Marşını,  Mehmet Akif Ersoy şiirlerini okuma yarışmasını kazanan Büşra İnke şiirini okuyarak dinleyenlere coşkulu anlar yaşattılar.
Akabinde yarışmada dereceye giren öğrencilere ilçe protokolleri tarafından ödülleri verilerek program sona erdi.

 


 


Haber Kaynak : Şerife Kandemir