Yüzde 90’ı ihracat edilen ve yüzde 10’u iç piyasada tüketilmek üzere satışa sunulan çileklerin cinsine göre kilogramı 80 ile 100 lira arasında işlem gördüğü belirtildi.
Köprübaşı İlçesi’nde yetiştirilen ve 7 yıl önce Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından “Çilekkent Köprübaşı” ve “Köprübaşı Çileği” adı altında iki ayrı isimle tescillen çilekler, üreticisinin yüzünü güldürüyor.
Güncel olarak çiftçi kayıt sisteminde Örtü altı çilek üretimi dahil toplam 4 bin 500 dekar arazi üzerinde Camarosa, Camino Real, Rubygem ve Fresh (Fresh Chilled) cinsi çilek üretimi yapıldığı, Üretilen çileklerin yüzde 90’ı Rusya, Moskova, Ukrayna, Romanya, Hollanda başta olmak üzere balkan ve Avrupa ülkelerine ihraç edildiği, yüzde 10’u ise iç piyasada satışa sunulmak üzere İzmir, Ankara, İstanbul ve Bursa gibi büyük şehirlere gönderildiğini, Marketlerde ve Pazar tezgâhlarında satışa sunulan çileklerin üreticiden cinsine göre kilogramı 80 ile 100 Liradan alındığı belirtildi.
“Çilek kalitesinden ödün vermeyen tek ürün”
Çiftçi kayıt sisteminde yer alan verilere göre örtü altı çilek üretimi dahil olmak üzere bu yıl toplam 4 bin 500 dekar arazi üzerinde Camarosa, Camino Real, Rubygem ve Fresh (Fresh Chilled) cinsi çilek üretimi yapıldığı belirten çilek üreticisi Murat Yıkıncı, ”Kalitesinden taviz vermeyen çilekten ilk ürün Mayıs- Haziran aylarında alınır ve iri olur. Zaten en hareketli dönemde bu aylardır. İkinci ve üçüncü ürün alımında ise çilekler biraz küçük olur fakat tatlıdır. Genellikle ikinci ve üçüncü ürün olarak alınan çilekler konserve fabrikaları tarafından işlenerek meyve suyu ve reçel olarak değerlendirilir”dedi.
“Çilekte kesinlikle hormon yoktur”
Kalitesi, iriliği, lezzeti ve yola dayanıklılığı nedeniyle ihracatçı firmalar tarafından alınan çileklerin kesinlikle hormonsuz olduğunu belirten Murat Yıkıncı ,”Halk arasında hormonlu olduğu öne sürülen çilekte kesinlikle hormon yoktur. İlk ürün olduğu için iridir. Çilek üretimi titizlik ister, bakımı iyi olursa iki- üç yıl ürün verir. Bir kökten 750 gramın altında ürün alınırsa verim düşük olur. Bugün için üreticinin yüzü gülüyor ”dedi.
“Çilek üretimi başlıca geçim kaynağı oldu”
TÜİK’in açıkladığı son verilere göre 12 Bin 404 kişinin yaşamını sürdürdüğü Köprübaşı ilçesinin günümüzde bacasız sanayi konumuna geldiğini belirten Yıkıncı ,” Köprübaşı’nda çilek üretimi 2000’li yıllarda tütün üretimine alternatif olarak başladı. Devlet desteğiyle 3 üreticinin bir dönümlük arazide başladığı çilek üretimi yıllar içinde gelişti ve gelinen noktada başlıca geçim kaynağı oldu. Çilek üretimi ile bugün için bacasız sanayi konumuna gelen ilçemizde seracılığa geçiş süreci başladı. çiftçi kayıt sistemi verilerine göre geçtiğimiz yıl Örtü altı çilek üretimi dahil olmak üzere bu yıl toplam 3 bin 500 dekar bu yıl ise 4 Bin 500 dekar arazi üzerinde Camarosa, Camino Real, Rubygem ve Freşh (Fresh Chilled) cinsi çilek üretimi yapılmaktadır. Çilekten yine çifti kayıt sistemine göre 261 aile gelir elde ediyor. Çevre İl ve ilçelerden çilek hasadı için gelenlere de iş ve istihdamı sağlıyor “dedi.
“Hasat, Temmuz ayına kadar devam ediyor
Yıkıncı şöyle konuştu, “Çilek üretimi zahmetli ancak üreticiye iyi para kazandırdığı için tercih edilmektedir. Devamlı çilek tarlasında olmanız gerekiyor. Ağustos ayında dikim yapılıyor, budaması, toprağın işlenmesi, sulaması gibi birçok işi var. Tescilli çilekler Nisan ayının 15'inden itibaren tarlalarda açıkta yetişmeye başlıyor. Temmuz ayına kadar hasat devam ediyor. Örtü altında da sürekli üretim var. Genellikle İzmir, Ankara, İstanbul ve Bursa gibi büyük şehirlere gönderiliyor. Ancak ihracatçı firmalar da geliyor. Rusya, Moskova, Ukrayna, Romanya, Hollanda başta olmak üzere balkan ve Avrupa ülkelerine çilekler gönderiliyor. Şu anda çilek fiyatları ise cinsine göre kilogramı 80 ile 100 liradan işlem görüyor” dedi.