MASAL KAHRAMANLARI HAYAT BULDU

MASAL KAHRAMANLARI HAYAT BULDU

Masal Otobüsüm (My Fairy Tale Bus) eTwinning Projesi ile masal kahramanları hayat buldu.

Dört ülkeden toplam on altı öğretmenim öğrencileri ile birlikte katılımı ile gerçekleşen proje ekibi 10 Türk, 2 İtalyan, 3 Romanya ve 1 Azerbeycan'dan öğretmenlerden Oluştu.

Öğrencilerin yaratıcılıklarını kullanarak yapacakları aktivitelerle İngilizce dinleme, yazma, okuma ve konuşma becerilerini geliştirmek amacı temelinde hazırlanan proje ile aynı zamanda kültürel etkileşim, işbirliği, pandemi döneminde evden üretken olarak eğitime katılmak gibi ikincil amaçlara da hizmet etmekte.

Proje hakkında bilgi veren Akhisar Şehit Binbaşı Serdar Kandemir Ortaokulu İngilizce öğretmenlerinden Durkadın Damla Ören şu ifadelerle projeye açıklık getirdi.

- Masal Otobüsüm projesi Akhisar Şehit Binbaşı Serdar Kandemir Ortaokulu İngilizce öğretmenlerinden Durkadın Damla Ören ve öğrencilerinin katılımıyla başarıyla yürütüldü. Kuruculuğunu Mersin Turgut Özal Ortaokulu İngilizce Öğretmeni Emel Gündoğan ve Batman Ar-ge’den Kevser Sevinç ile birlikte yaptı. ETwinning platformundan partnerler seçilerek projeye dahil oldu.

PROJE EKİBİ:

1)Emel Gündoğan:Sorumlu proje kurucusu Mersin, Türkiye

2)Kevser Sevinç:Kurucu Ortak Batman, Türkiye

3)Ayşe Çakanel: Mardin, Türkiye

4)Durkadın Damla ÖREN:Akhisar-Manisa, Türkiye

5)Ekrem Çoprak:Mersin, Türkiye

6)Nesibe Öztürk Gürlekoğlu:Manisa, Türkiye

7)Neval Erol:Partner Mersin, Türkiye

8) Selçuk Gürlekoğlu: Manisa, Türkiye

9)Ramazan Özen: Kahramanmaraş, Türkiye

10)Yahya Kurnaz:Mersin, Türkiye

11)Simina Diana:Oradea,Romanya

12)Daniela İncza:Turda,Romanya

13)Elena Laura Radi:Ploieşti,Romanya

14)Sipontina Treppicione:İtalya

15)Agata Santarsola:İtalya

16)Samir Aghabalavey:Azerbaycan

Projeye başlamadan önce her partner okulundaki Projeye katılmak isteyen gönüllü öğrencilere bilgilendirme toplantıları yaptı. Daha sonra velilere de bilgi verilerek internet güvenliği doğrultusunda velilerden veli izin belgesi alındı.

 

Toplantılarda internet güvenliğine dikkat edilerek toplantı görsellerini paylaşıldı. Aynı doğrultuda internet güvenliği gününde öğrencilere internet güvenliğiyle alakalı sorular sorulup karşılıklı olarak cevaplandırıldı.

Yapılan etkinliklerin görsellerini proje sayfasında paylaşıldı. Proje Ekibi 10 Türk, 2 İtalyan, 3 Romanya ve 1 Azerbeycan dan Öğretmenlerden oluşmaktadır.

 

Proje Hedefimiz

Öğrencilerimizin yaratıcılıklarını kullanarak yapacakları aktivitelerle İngilizce dinleme, yazma, okuma ve konuşma becerilerini geliştirmek. İngilizce dil bilgisi kurallarına uyarak yaratıcı yazma çalışmaları yazmak. Web2 araçlarını kullanarak işbirlikçi ürünler ortaya çıkarmak. Öğrencilerin kelime bilgisini geliştirmek (ingilizce). Farklı kültürdeki bireylerle tanışarak,pandemi döneminde evde yapılacak etkinliklerle projemizi eğlenceli hale getirmek.

Projemiz Nasıl Hayata Geçirildi

Hedeflerimiz doğrultusunda projemizde farklı türde masal etkinliklerini planladık.

Birinci Durak etkinliğimiz: Hazırlanan haritaya dahil olan tüm ülkeler kendi ülkemizdeki masalları ekledikleri Türkiye’den Keloğlan, Limon kız gibi masalları İngilizceye çevirerek haritaya eklendi.

İkinci durak etkinliğimizi: Bil bakalım ‘Dünyaca Ünlü Hangi Masal Kahramanısın? Öğrencilerimiz masal kahramanları ile ilgili senaryolar oluşturup platogon web2 aracında seslendirdiler.

Üçüncü Durak etkinliğimiz: ‘Masal Torbam’ etkinliğinde dünyaca ünlü iki masal öğrencilere sunuldu. Masalların sonunu öğrencilerin tamamlaması istendi.

 Öğrenciler “wideo” web2 aracını kullanarak masal sonu tamamlama etkinliği için MP3 kayıtları oluşturdular.

Karışık ülke takımları oluşturup her takıma 2 mentor görevlendirdik. Milli Eğitimin Temel Değerlerinden temalar seçip öğrencilerden masal yazmalarını istedik. Temel Değerler masallardaki öğretici amacı pekiştirdi. Toplamda 8 masal kitabı oluşturduk. Temel değerleri iyi niyet,sevgi,tutumluluk,saygı, arkadaşlık...gibi değerlerden seçtik

Masallarımız için öğrenciler kitap ayracı etkinliği düzenledi ve bu ayraçları masal karakterleri örüntüsüyle mozaik çalışması olarak çalışma yaptık.

Şiir masalı etkinliği düzenledik.Bir masal diyarına adlı şiirimiz partnerlerimiz tarafında online kitapta seslendirildi.

Dünya Kütüphaneler Haftası için online “proje kütüphanemizi” oluşturduk.Kütüphanemize yaptığımız çalışmaların online kitaplarını raflara yerleştirdik.

Dünya Tiyatrolar günü için Masal karakterlerini Chatterpix web2 aracıyla slogan etkinliğiyle konuşturma çalışması yaptırdık.

Konuşma becerisini geliştirmeye yönelik “Lezzetli Kurabiye” etkinliğiyle öğrencilerimiz proje sembolü otobüsümüz şeklinde lezzetli kurabiyeler yaptılar ve kurabiye tariflerini kayıt altına aldılar.Kurabiye şeklindeki thinkling web2 aracına kalpler yerleştirdik. Tıkladığımız her kalpte öğrencilerimizin minik kalplerindeki kurabiye tariflerine ulaşıyoruz.

Otizm farkındalık günü için”Autism Awareness ” kelimelerinden akrostiş çalışması yaptık. Öğrenciler günün anlamını belirten cümleler yazdılar ve seslendirdiler.

Çizimden masala etkinliğimizde çizilen görsellerde karışık ülke takım olarak tek masal özünü ortaya çıkardık. 16 görseli masalın girişinden masalın sonuna kadar kullanarak masalimizi yazdık.

23 Nisan etkinliğimiz için Mustafa Kemal Atatürk’ün tüm Dünya Çocuklarına armağan (bayram olarak) ettiği bugünde sevilen sanatçımız Barış Manço’nun ‘Bugün Bayram’ şarkısını Smule web2 aracıyla farklı müzik türlerinde öğrencilerimiz seslendirdi.

Kültürel Gala:Masal dinleti geceleri düzenledik. Her ülkeden farklı anlaticilarla muhteşem geceler geçirdik ve partnerlerimizin seslendirdiği masalların sonucunda tüm öğrencilerin katıldığı Quizziz web 2.0 aracıyla değerlendirmeler yapılarak farklı bir heyecanlı ortam oluştu.

Tüm partnerlerimiz ve öğrencilerimiz adına ‘Geleceğe Nefes projesi’ kapsamında sahiplenilen 1500 fidan Türkiyedeki yerlerine haritadan yerleştirildi.


Haber Kaynak : Süleyman KOLLU