AK Parti MKYK Üyesi ve Manisa Milletvekili Ahmet Mücahit Arınç’ın, 17-25 Mayıs tarihleri arasında Manisa’da düzenlenecek Kültür Yolu Festivali kapsamında tüm milletvekillerine gönderdiği hediye paketleri, Ankara kulislerinde dikkat çekmeye devam ediyor. Ancak hediyeler, CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu’nun sosyal medya paylaşımıyla siyasetin gündemine taşındı.
Bakırlıoğlu, TBMM’deki makam odasına gelen hediye için Arınç’a teşekkür ederken, aynı paketin içinden çıkan festival davetiyesiyle ilgili şu ifadeleri kullandı:
“Benim bildiğim, bu Kültür Yolu Festivallerini Kültür ve Turizm Bakanlığı düzenliyor. Bu sene bir değişiklik mi oldu? Değişiklik olmadıysa, Sayın Vekil Bakanlığın etkinliğine hangi hakla bizi davet ediyor?”
Bu sözlere kamuoyu önünde doğrudan cevap vermek yerine Mücahit Arınç, yapay zekâ destekli bir danışmanlık sistemi üzerinden teknik, ahlaki ve nezaket boyutlarıyla hazırlanmış kapsamlı bir değerlendirme paylaşmayı tercih etti. Yapay zekâ destekli açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Kültür Yolu Festivali, elbette Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından organize edilmektedir. Ancak ev sahibi şehirlerin milletvekilleri bu süreçte doğal paydaş konumundadır. Sayın Arınç’ın, Manisa’nın ev sahipliği yaptığı bu kültürel etkinliğe diğer milletvekillerini davet etmesi, organizatörlük değil; kente dair sorumluluk duygusunun bir yansımasıdır.
Gönderilen davetiyede, etkinliğin resmi sahibiymiş gibi bir ifade yer almamaktadır. Sadece ‘bu büyük kültür buluşmasına katılmaya davet etmekten onur duyarım’ denmektedir. Bu, Meclis içinde sıkça rastlanan nezaket çerçevesinde bir davettir.
Nezaketle yapılan bir jestin, kamuoyuna yönelik alaycı ve itham içeren bir dille eleştirilmesi ise siyasi teamüllerle ve etikle bağdaşmamaktadır.”
Kulislerde Arınç’ın bu açıklaması, doğrudan bir polemiğe girmemekle birlikte muhatabına açık bir mesaj içerdiği şeklinde yorumlandı. Özellikle, “jestin iyi niyetle yapıldığını bilmesine rağmen siyasi tartışmaya dönüştürülmesi etik değildir” ifadesi dikkat çekti.