GÜNDEM

GÜNDEM Haberleri

VETERİNERLİK ÜZERİNE

VETERİNERLİK ÜZERİNE

Akhisar’ın önde gelen veterinerlerinden Doğan Ensivri ile hayvan hakları, evcil hayvan dükkânları(pet shop) ve sektörel konular üzerine konuştuk.

Has Hoca Mahallesi 93 sokakta bulunan Çağlak Veterinerlik ve karşı çaprazındaki Çağlak Pette çalışmalarına devam eden Ensivri, bizleri veteriner hekimliği hakkında bilmediğimiz birçok konu üzerine bilgilendirdi. Kendisini tanıtarak başladığı konuşmasında “Tam anlamıyla Ben Akhisar çocuğum.” diyerek tüm çalışmalarının merkezinde Manisa, ilçeleri ve özellikle Akhisar’ın olduğunu ifade etti. Veteriner hekimliğin gıda sektöründeki yerinden dâhil olduğu projelere değin birden fazla konu üzerinde durduğumuz konuşmada öncelikle Veteriner Hekim Doğan Ensivri kimdir, sorusunu yanıtladık.

DOĞAN ENSİVRİ KİMDİR?

1971 yılında Akhisar’da dünyaya gelen Veteriner Hekim Doğan Ensivri, ilk, orta ve lise eğitimini Akhisar’da tamamladı. Kendi deyimi ile “Akhisar çocuğu derler ya, ben tam bir Akhisar çocuğuyum.” Anne, babası öğretmen olan Ensivri, 1989 yılında mesleki hayattaki uzmanlığını alacağı Ankara Üniversitesi Veterinerlik Bölümüne başladı. “İsteyerek gittiğim bir bölümdü, hayvan sevgim çok fazlaydı. O dönemde evde kedi, köpek bakmak çok hoş karşılanmazdı ama ona rağmen bakmaya çalışan bir gençtim.” diyerek bu sektöre yönelmesindeki sebebi bizlerle paylaştı.

1995 yılında okuduğu bölümden mezun olan Veteriner Hekim, mezuniyetinin ardından Zeytinliova Belediyesi’nde belediye veterinerliği görevine başladı. Özgeçmişiyle ilgili konuşmasının devamında “Biz veteriner hekimler aynı zaman da muayene veteriner hekimliği yaparız. Zeytinliova Belediyesi’nin mezbahasında kesilen etler sağlıklı mı değil mi onunla ilgili kontrol kısmında çalıştım. Daha sonra 1997-1998 yıllarında Kırkağaç’ta serbest veteriner hekimlik, klinik yapmaya başladım. Kırkağaç, Gelenbe her gün gidip geliyordum. 2001-2002 yıllarına doğru Kırkağaç’taki kliniğimi kapatıp Akhisar’da şuanda da aktif olan Çağlak Veteriner Kliniğimi açtım. O dönemden bu yana; 1995 aktif başlama, tahmini olarak 20-25 senedir serbest klinikistyen olarak görev yapmaktayım. Tabi bu arada da mesleğimizle ilgili sivil toplum görevlerinde yer aldım.” dedi.

SİVİL TOPLUM GÖREVLERİ

Konuşmasının devamında sivil toplum görevi çalışmalarına değinen Ensivri “Manisa Veteriner Hekimler Odası’nın kurucu üyesiyim, aşağı yukarı 6-7 dönem oda yönetiminde görev aldım. Manisa Et Üreticiler Birliği’nin kurucu üyesiyim. Aşağı yukarı 5 dönem başkanlığını yaptım. Manisa Süt Üreticileri Birliğinde 5-6 dönem yönetim kurulu üyeliği yaptım. İzmir’de Vetkoop adında Veteriner Hekimler Temin Dağıtım Kooperatif kurmuştuk, bilimsel bir projeydi, onda görev aldım. Mesleğimi de severek yaptım tabiki. O dönem bu mesleği yaparken yaklaşık 15-17 yıl büyük baş çalışmalarım daha aktifti. Daha sonrasında günün getirilerine göre küçük başta; küçük baştan kastımda kedi, köpek pet sektörü bizde hareketlenmeye başladı. Daha sonra 3-4 yıl önce oğlumda Balıkesir Üniversitesi Veterinerlik bölümünü kazandı. Onunla beraber 1 yıldır kadardır Çağlak Pet olarak kedi, köpek sektöründe temin noktasında, ekipman, malzeme, mama noktasında kliniğimizin karşısındaki bu tarzda bir işe de başladık. Hayvanları seviyoruz. Benim 5 köpeğim var mesela, 2’si sokak köpeği, 1’i Akbaş, 1’i Rus Terrier, 1’i de Cocker. Kedimiz yok, köpeğimiz fazla olduğu için. Kedileri mümkün mertebe iş yerinde bakıyoruz.

BU TEMASLAR BENİ 2014 YILINDA SİYASETİN İÇİNE DE SOKTU

Ama çalışmalarımızın neredeyse hepsi Akhisar odaklı, Manisa odaklı. Biz birliklerde çalışma yaparken 17 ilçede de hizmet verdiğimiz için birlik yönetimlerinin Manisa’nın her ilçesinde bir ayak izi vardır. Akhisar’da benim girmediğim kırsal köy yok. Bir defa da değil, en az 50 defa veteriner hekim olarak her mahalleye gitmişimdir. Tabi ki bu temaslar beni 2014 yılında siyasetin içine de soktu. Büyük Şehir Meclis Üyesi oldum. Şuanda ikinci dönemde bir daha seçilerek Büyük Şehir Meclis Üyeliği görevime devam ediyorum. Tabi bu bizim mesleğimizin türemesi, halkla olan temasımızdan ötürü bizi buldu. Çünkü bir köylü vatandaşın, ineği, koyunu, keçisi onun için çok önemli. Emanet edeceği veteriner hekimde önemli. Her gittiğimiz yerde bir yemek yediğimiz, çayını, kahvesini içtiğimiz çok insan var.” dedi.

VETERİNER HEKİMLİK NEDİR?

Kendini tanıtmasının ardından veteriner hekimlik nedir, sorusunu cevaplandıran Doğan Ensivri “Veteriner hekimliğin eski adı baytar. Hayvan doktoru. Ama veteriner hekimi sadece hayvan muayenesi, tedavisi eden olarak görmemek lazım. Mesela Akhisar’da yaşıyorsanız çevre sağlığında, sivrisinek ile mücadelede veteriner hekimi bulursunuz. Evinize aldığınız bir tavuk etinin içinde veteriner hekim son noktaya kadar vardır. Evinize aldığınız bir yoğurtta, süt ürünlerinde vardır. Akhisar’daki mezbahada ya da entegre ürünlerde etin kontrol noktasında veteriner hekim vardır. Mesleğimize sadece hekimlik üzerinden bakmamak lazım. Tabi bunun yanında pet sektörü de var. Buraların sorumlu müdürleri de veteriner hekimdir. Yediğiniz sucuk, sosis, salam veteriner hekim kontrolünden geçerek bu duruma gelir. Tek kimlik olarak bakılmaması gereken bir meslek. Ayrıca koruyucu veterinerlik de var, buna da sohbetimizin ilerleyen noktalarına değinirim.”

PET SHOPLAR

Kedi ve köpek satışlarının pet shoplarda satışlarının yasaklanması üzerine konuşmalarına devam eden Veteriner Hekim Doğan Ensivri “Canlı hayvanın satılması, insanın çoluğunu çocuğunu satarak değiştirmesi gibi bir durum. Biz Çağlak Pet’i açtığımızda mesela o zamanlar bu konuda bir yasak yoktu. Ama biz canlı hayvan hiçbir şekilde satmayacağımızı söyledik. Ben satılmasına karşıyım. O kadar kedi köpeğim var ama ben karşıyım. Bu bir sektör bu ülkede ama devlette bu konuya el attı, üretim çiftliği olarak yapılmasına izin verdi. Bence hoş bir olay değil zaten cam bir fanusun içinde 3-4 yavru köpek koyuyorlar ve ya bir kedi. Bu işi severek yapıyorsanız onların bunu hak etmediğini düşünüyorsunuz zaten. Bundan dolayı bizde o işe hiç girmedik.

PANDEMİ DÖNEMİNDE EN HIZLI BÜYÜYEN SEKTÖR OLDU

Çok hızlı büyüyen bir sektör. Özellikle pandemi döneminde Türkiye’de en hızlı büyüyen sektör oldu, diyebiliriz. Hatta biz Çağlak Limited Şirketi olarak iki farklı fuara katıldık. İzmir ve İstanbul’a gittik. Buraları dolaşırken sektörün ne denli ilerlediğini gördük. Pandemiden önceki fuarlara da gittiğimizden bu büyümeyi çok net görebildik. Önemi de arttı çünkü pandemi de herkes evine kapanıyor ve bu zamanda yanında bulunan kedisi, köpeği onun ev arkadaşı oluyor. Mesela pandemi sürecinde kediden ya da köpekten korona bulaşı olur mu sorusu ulusalda yankı buldu, haberlerde çıktı.

KORUYUCU VETERİNER HEKİMLİK VE HASTALIK BULAŞI

Tabi veteriner hekimin görevlerinden bahsederken birde bu işin koruyucu veterinerlik kısmı var. Bu nedir? Hayvanlardan insanlara, insanlardan da hayvanlara geçen çok hastalık var. Aşağı yukarı 50’ye yakın hastalık vardır. Bu noktada da veteriner hekim koruyucu hekimliğini uygular. Mesela korona pox virüs grubundan gelir. Biz korona ile yıllardır köpekte, kedide, buzağıda uğraşırız. Bunun sürecini de biliriz, aşılamanın bulaşı önlemediğini de biliriz. Aşılandığı zaman hastalığı atlatma süreci daha kısa sürüyor ve etkilerini daha hafif hissediyorlar. Ben bir köpeğimde bu durumu 3 kez yaşadım, iğneleri de yapılmış olmasına rağmen. Biz veterinerler bu virüsle yıllardan beri uğraşıyoruz. Bu durumu 1000 başlı 2000 başlı bir inek çiftliğinde düşünün. Bu koşullarda buzağılardan birbirine bulaşın önlenmesi için veteriner hekimler gerekli tüm çalışmaları yapar, hijyen tedbirlerini alır. Sürü yönetimi deriz biz buna, yani hastalığın içeri girmesini önler ya da giren virüsün yayılmasını önler. Basında köpeklerden ve kedilerden korona geçer mi sorusu gündeme geldi. Tabiki bunun oluşması imkânsız. Ardından insandan kedi ya da köpeğe geçer mi sorusu gündeme geldi. Kedi veya köpek bakan bir kişide negatif enerjinin alınması sayesinde vücut sistemi her harikulade daha güçlü olur. Yine bir araştırma sonucu kedi bakanlarda yüzde 30-40 diğer kişilere göre kalp ve eklem rahatsızlıklarının oluşma riski daha az olduğu ortaya çıktı. Kedideki hırıldama diye tabir ettiğimiz durum sayesinde. Köpeklerde de aynı durum söz konusu. Köpeği olan kalp krizi geçirmez diyorlar. Çünkü sabah ve akşam onu dolaştırırken sizde yürüyüş yapmış oluyorsunuz. Tabi bizim kültürümüzde evde hayvan beslemek pek yer almıyor ama yeni nesil bu konuda daha bilgili. Mesela birkaç yıl öncesine giderseniz sokaklarda bu kadar mama kaplarını görmezdiniz. Sivil toplum örgütlerinden belediyelere kadar birçok kurum bu konuda çalışmalar yapıyor. Büyükşehir ve Akhisar Belediyesi yeni bir barınak yaptılar, herhalde açılışı henüz olmadı.” dedi. İlerleyen süreçte Veteriner Hekim Doğan Ensivri ile ülkemizde hayvanlara yönelik geliştirilen projelerden, yapılacak çalışmalardan, aşılama süreçlerinden bahsetme sözü alarak röportajımızı noktaladık.


Haber Kaynak : Rüstem Savaş


TOPLU ULAŞIMDA ŞOFÖR KART VE NAKİT ÖDEME DÖNEMİ BİTİYOR

BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ DEVAM EDİYOR

AKHİSAR’DA KÜLTÜR KORUYUCULARI YETİŞİYOR

YANGIN KISA SÜRELİ PANİĞE YOL AÇTI

CANSUYU DERNEĞİ 19 ÜLKEDE KURBAN KESECEK

EKREM İMAMOĞLU'NDAN MANİSA'YA MESAJ

KAYMAKAM CAN, BAŞKAN DUTLULU’YU AĞIRLADI